Originalen tajski curry
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Jože Gros
Vrsta jedi: juha / obara
Čas priprave: 20 minut ali manj
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 1 čajna žlica sladkorja
- 4 čajna žlica sojine omake
- 2 jedilna žlica olja
- 1 kos jajčevca
- 1 skodelica riža
- 2 dcl kokosovega mleka
- 1 čajna žlica curry paste
- 4 kos sveže (tajske) bazilike
- 150 g piščančjega mesa
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 6680 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 822 |
Navodila za pripravo
Za prijeten večer v dvoje:
1. Najprej bo treba pripraviti riž. Če se želite lotit riža tako kot so mi to pokazali Tajci :
- riž dobro operemo v posodi in ko (mrzla) voda postane motna jo odcedimo in nalijemo čisto. To naredimo približno 3x. Nato riž pustimo v vodi za minimalno 3-4 ure, najbolje pa kar čez noč.
- riž skuhamo. Vode mora biti toliko kot riža + 1/3, se pravi 4 skodelice. Ko riž zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo vreti cca. 15-20min. Med tem ne odkrivamo pokrovke, da ostane vsa para v posodi. Ko je riž skuhan naj stoji približno 20min - pokrovke še vedno ne odkrivamo:)
- Voila! Odpremo pokrovko in ker jo prej nismo, sedaj vidimo kako lepo napihnejen in puhast riž imamo, ker je para ostalo v posodi.
Če se Vam pa že mudi s kosilom, bo pa po navodilih proizvajalca tudi OK :)
2. Narežemo meso in jajčevec na kocke. Jajčevec damo v hladno vodo, da ne porjavi.
3. V voku segrejemo olje, dodamo 2 žlici kokosovega mleka in počakamo, da olje pride nad mleko. Dodamo curry pasto in pražimo munito, da lepo zadiši. Sedaj popečemo meso, dodamo preostalo mleko in zavremo. Sedaj dodamo še jajčevce (najbolje male tajske jajčevce), sladkor, sojino omako, tajsko baziliko (zelo podobna mediteranski).
Serviramo z obilico riža, ker je to reees pekoča jed:)
Recept, ki sem ga opisal je narejen rdeči tajski curry za katerega je potrebna rdeča curry pasta. Če boste imeli priliko dobiti sestavine lahko sami naredite pasto: posušeni rdeči čiliji, limonina trava, ginseng, koriandrova semena, česen, šalotka, limetina lupinica, turmerik in galangal. Vse sestavine pretlačimo v terilniku, da dobimo pasto.
Z isto osnovo se lahko naredi tudi zeleni curry z svežimi zelenimi čiliji, ampak pozor - zelen še bolj peče, kot pa rdeč, ker vsebuje sveže čilije!
Lahko se naredi tudi Panang curry, kar je spet enako kot rdeči curry le da dodamo še arašide.
Khaw Soi curry je tudi varianta rdečega curry z dodanim rumenim mletim curryjem.
In še zadnja priljubljena varianta curryja na Tajskem;
Massaman curry: enako kot Panang curry le da dodamo še zvezdnati janež, kardamom, kumino in cimet.
Sedaj pa je treba samo še poizkusiti kateri najbolje ustreza vašemu okusu :)