Bele žemljice
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Jerneja Šajn
Vrsta jedi: kruh
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 300 ml mleko
- 4 jedilna žlica olje
- 1 čajna žlica sol
- 1 čajna žlica sladkor
- 42 g kvas
- 500 g moka
- 1 kos jajce
- 0,5 dcl bela kava
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 4363 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 773 |
Navodila za pripravo
Moko presejemo skozi sito. V mlačno (ne vroče) mleko damo žličko sladkorja in žličko moke ter kvas in dobro premešamo, da se kvas raztopi. V moki naredimo jamico in vanjo zlijemo kvasec. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja na toplem. Nato po robu moke dodamo sol in olje (sol in olje ne smeta priti v stik s kvasom). Razžvrkljamo jajce in dodamo moki. Vse skupaj zgnetemo z mikserjem. Nato na pomokani površini še pomesimo, da testo postane gladko. Pokrijemo ga s toplo krpo in pustimo na toplem, da vzhaja približno 30min. Testo mora podvojiti svojo velikost.
Ko testo vzide, ga zopet pomesimo in oblikujemo valj. Narežemo ga na 10 kosov. Oblikujemo žemljice in jih zarežemo po vrhu. Postavimo jih narazen na papir za peko. Po vrhu jih premažemo z belo kavo. Pečemo v segreti pečici 15 min na 220°C.