Polnozrnat kruh s sončničnimi semeni
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi neprimerno vsebino

Naloži pdf
Chef: Katja Turk
Vrsta jedi: kruh
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 1 kvas
- 1 jajce
- 1 žlica sladkorja
- 2 mali žlički soli
- 70 dag polnovredne (polnozrnate) moke
- 30 dag bele pšenične moke
- 1 dcl tople vode + po potrebi (cca. 4 dl)
- 2 pesti sončničnih semen (ali več)
- semena po želji (za povrhu) - lan, sezam, sončnično ali bučno seme
Preračunaj količine :
![]() |
1/4 |
![]() |
![]() |
1/3 |
![]() |
![]() |
1/2 |
![]() |
![]() |
1 |
![]() |
![]() |
x2 |
![]() |
![]() |
x3 |
![]() |
|
Št. ogledov: 2742 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 702 |
Navodila za pripravo
V 1 dl tople vode vmešamo kvas in sladkor in počakamo, da nabrekne.
V posodo stresemo polnovredno moko, ji dodamo sol in vmešamo zmes s kvasom. Primešamo sončnična semena. Postopoma dodajamo toplo vodo in belo moko ter zamesimo hlebček. Ne smemo zamesiti pretrdo, saj bo tudi kruh potem zbit. Testo naj bo mehko, vendar ravno toliko, da se ne prijema prstov. Hlebček damo v posodo, ki jo pokrijemo s servetom ter pustimo 1 uro hajati.
Hlebček rahlo premesimo in namestimo na pekač. Ponovno ga pustimo vzhajati, da vidno naraste. Če bo vzhajal premalo, bo med peko počil, če pa preveč, bo med peko upadel. Tik preden pekač postavimo v pečico, hlebček prepikamo oz. zarežemo, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s poljubno mešanico semen.
Kruh pečemo približno 1 uro oz. toliko časa, da se dno hlebca obarva.
Dober tek!