Moja kuhinja:

Tarte flambée



Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko

Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi

Prijavi neprimerno vsebino

Delimano

Naloži pdf

Delimano

Dodaj Chefa med priljubljene

Delimano

Dodaj recept med priljubljene



Chef:

Vrsta jedi: kruh

Čas priprave: do 45 minut

Zahtevnost: srednje lahek

Količina: 1

[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]



Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)

  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 4 jedilna žlica olja
  • 2 dcl kisle smetane
  • 15 g kvasa
  • 1 dcl mleka
  • 300 g moke
  • 1 ščepec muškatnega oreška
  • 2 cebuli
  • 80 g slanine

Preračunaj količine :

Delimano

1/4

Delimano
Delimano

1/3

Delimano
Delimano

1/2

Delimano
Delimano

1

Delimano
Delimano

x2

Delimano
Delimano

x3

Delimano

Delimano

Preračunaj!

Delimano

Št. ogledov: 3288

Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 573

Navodila za pripravo

Za približno 3 procije:

1. Naredimo testo; v skodelico stresemo 15g kvasa in ga zalijemo z 1dl vode, sladkorjem in 1dl toplega mleka. Pustimo 20 minut na toplem.

2. V posodo stresemo moko, jo solimo in nato dodamo kvas. Vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo mali hlebček in ga premažemo z oljem. Pustimo vzhajati vsaj 30 minut.

3. Testo dobro zvaljamo kar se da na tanko, damo v dobro naoljen pekač, dodamo kislo smetano, sesekljano čebulo in sedaj imamo dobro osnovo za naprej in lahko poljubno dodajamo različne stvari.

Dobili smo jed, ki se imenuje Flammkuchen po nemško oz. Tarte flambée po francosko. Sedaj lahko kombiniramo kolikor nam dopušča domišljija, ampak za najbolj klasično varianto te jedi, ki se imenuje Flammkuchen elsässer Art oz. po Alzacijsko, naredimo takole:

4. Na našo jed dodamo na tanke koščke narezano slanino posujemo z muškatnim oreškom in popramo ter po potrebi še solimo. Pečemo okoli 5 minut oz. toliko časa, da je pečeno nad 200°C.

5. Serviramo brez ketchupa in podobnih stvari, če želimo da je jed kar se da izvirna!


Dober tek!



Flammkuchen po nemško oz. tarte flambée po francosko je jed, ki izvira iz francoske pokrajine Alzacije, kar je na vzhodu, ob nemški meji. Jed se je razširila na sosednje pokrajine, zato je tudi poznana v več jezikih, več različnih kuhinjah. V grobem lahko rečemo, da je to francoska varianta pice, ki ima namesto paradižnikove osnove, gosto kislo smetano in je BREZ sira. Na to pa gradimo po našem okusu – dodajamo od paprike (glej slike), feferonov, sira, salam pa vse do jabolk, cimeta, ananasa…

Obstaja pa zanimiva anekdota o tem, kako je jed nastala; v preteklosti, ko so peki zjutraj zgodaj vstajali in pekli kruh, so potrebovali testirati peč, če je dovolj segreta za peko kruha. Sčasoma so razvili preprosto tehniko, da so zelo tanek kos testa vrgli v peč in ta se je moral dobro zapeči v nekaj minutah. Tako se je razvila naša jed in dobila ime Flammkuchen (Flamme = ogenj / plamen; Kuchen = pogača) oz. tarte flambée (dobesedno: flambirana pogača), kasneje pa so začeli dodajati še ostale sestavine: smetana, slanina, čebula… kar je bilo pri roki.



Konrad Tržan

prečrtaj sladkor



Za popolno kuharsko izkušnjo



Uporabljamo piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje
Dovoli piškotke
Več informacij o piškotkih in zavrnitev