Moja kuhinja:

Velikonočna pletenica



Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko

Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi

Prijavi neprimerno vsebino

Delimano

Naloži pdf

Delimano

Dodaj Chefa med priljubljene

Delimano

Dodaj recept med priljubljene



Chef:

Vrsta jedi: kruh

Čas priprave: več kot 1 ura

Zahtevnost: srednje lahek

Količina: 1

[ Št. glasov: 3 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]



Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)

  • 3 čajna žlica sladkorja
  • 1 dcl olivnega olja
  • 25 g soli
  • 20 g kvasa
  • 30 dag polnozrnate moke
  • 15 dag koruzne moke
  • 75 dag bele mehke moke
  • 8 dcl mlačnega mleka
  • 10 dag lanenega semena
  • 10 dag sezamovega semena

Preračunaj količine :

Delimano

1/4

Delimano
Delimano

1/3

Delimano
Delimano

1/2

Delimano
Delimano

1

Delimano
Delimano

x2

Delimano
Delimano

x3

Delimano

Delimano

Preračunaj!

Delimano

Št. ogledov: 3650

Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 546

Navodila za pripravo

Najprej zamesimo tri različne vrste testa.
1. Polnozrnato testo: polnozrnato moko zmešamo z enako količino bele moke, dodamo 12g soli, v sredino nadrobimo 10g kvasa, dodamo žličko sladkorja in 4dcl mlačnega mleka. Vse skupaj zmešamo, dodamo žlico olivnega olja in vse skupaj zamesimo v gladko testo. Če je testo pretrdo dodamo malo mleka, v nasprotnem primeru malo moke. Ko končamo z mesenjem mora biti testo gladko in voljno. Testo premažemo z oljem in ga damo v vrečko iz polivinila in pustimo vzhajati.
2. Testo iz bele moke: postopek ponovimo, le sestavine so naslednje: 6g soli, 5g kvasa, žlička sladkorja, 2dclmlačnega mleka.
3. Koruzno testo: postopek ponovimo, le da zmešamo 15dag koruzne moke in 15 dag bele moke. Ostalih sestavin uporabimo enako kot pri beli moki.

Pustimo vzhajati pol ure. Najprej vzamemo polnozrnato testo in ga razdelimo na 7 enkih delov. Vsak del razvaljamo v 1m dolg svaljek, ki je na sredini debelejši in se tanjša proti obema koncema. Svaljke položimo eden zraven drugega in jih na sredini razdelimo na 4 in 3, potem pletemo kito tako, da vedno zunanjega preložimo na sredino, ko pridemo do konca kito obrnemo in ponovimo isto na drugi strani. Kiro premažemo z mlekom in jo potresemo z lanenim semenom. Položimo jo na pekač.
Isto naredimo z testom iz bele moke, le da ga razdelimo na 5 delov in svaljke razdelimo na 2 in 3 ter na enak način spletemo kito. ki jo potresemo s sezamom in jo položimo na vrh prejšnje kite. Na vrh postavimo že prej pobarvana jajca.
Na koncu vzamemo še koruzno testo, ki ga razdelimo na tri dele in spletemo kito ki jo položimo na vrh obeh kit in ovijemo okoli jajc. Kruh naj vzhaja še cca 30min, nato ga damo v sredino pečice, segrete na cca. 180C. Pečemo cca 50min, oziroma dokler ni zlato zapečen.





Za popolno kuharsko izkušnjo



Uporabljamo piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje
Dovoli piškotke
Več informacij o piškotkih in zavrnitev