Moja kuhinja:

Martinova pojedina



Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko

Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi

Prijavi neprimerno vsebino

Delimano

Naloži pdf

Delimano

Dodaj Chefa med priljubljene

Delimano

Dodaj recept med priljubljene



Chef:

Vrsta jedi: mesna jed

Čas priprave: več kot 1 ura

Zahtevnost: malček težji

Količina: 5

[ Št. glasov: 1 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]



Pečeni piščanec polnjen z jabolko, maslom in rožmarinom

  • 1 piščanec
  • 1/2 rdeče čebule
  • 2 stroka česena
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 kos masla
  • 1 mešanico začimb za pečenega piščanca
  • 1 žlico meda
  • malo soli
  • 1 jabolko
  • 1 dl belega vina za zalivanje
  • malo vode za zalivanje
  • 3 koščke suhega paradižnika v olju
  • nekaj zobotrebcev
  • malo maščobe za pečenje

Rdeče zelje z jabolko in vinom

  • 1 manjšo glavo rdečega zelja
  • 1 rdečo čebulo
  • 1/2 pomaranče
  • 1 žličko soli
  • 1/2 dl belega in rdečega vina
  • 1 strok česna
  • 1 jabolko
  • malo olja
  • 1 žličko sladkorja
  • malo cimeta, ingverja in klinčkov
  • nekaj muškatnega oreščka
  • malo omake od piščanca za zalivanje
  • 1 žlička moke

Mlinci z ocvirki

  • 250 g mlincev
  • malo soli
  • 1 žlico ocvirkov

Preračunaj količine :

Delimano

1/4

Delimano
Delimano

1/3

Delimano
Delimano

1/2

Delimano
Delimano

1

Delimano
Delimano

x2

Delimano
Delimano

x3

Delimano

Delimano

Preračunaj!

Delimano

Št. ogledov: 3786

Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 530

Poglej video

Navodila za pripravo

Piščanca dobro operemo in ga osušimo. V odprtino nadevamo na četrtine narezano, oprano in očiščeno jabolko, dodamo celo polovico rdeče čebule, nasekljan česen, vejico rožmarina, malo solimo in natremo z maslom, potem dodamo še paradižnike in nazadnje nadevano odprtino dobro zapremo z zobotrebci.

Pečakač dobro namažemo z maslom ali oljem. Piščanca potresemo z začimbami, nazadnje pa ga namažemo še z medom, da dobi lepo skorjo.

Damo ga v pečico in pečemo najprej na 200 stopinjah, potem pa temperaturo prilagajmo in zmanjšujemo. Piščanca obračamo in zalivamo z vinom in mešanico začimb, ki nam je ostala in smo jo premešali z vodo.
Sama sem piščanca pekla več kot dve uri, da je bil res dobro zapečen tudi od znotraj.
Sicer pa peko piščanca prilagajate njegovi velikosti in pečici.

Medtem, ko se piščanec peče imamo dovolj časa, da si pripravimo in skuhamo zraven še okusne priloge.

Rdeče zelje z jabolko in vinom

Zeljno glavo narežemo kot je na sliki in stresemo v skledo in prilijemo sok pol pomaranče.
Čebulo nasekljamo in jo na vročem olju prepražimo na hitro, dodamo žličko sladkorja in pražimo 5 minut, potem dodamo zelje, solimo in dobro premešamo. Pražimo 20 minut, nato dodamo naribane jabolke in zalivamo z vinom ter dodamo še omako od piščanca. Vse skupaj dušimo 30 minut in začinimo z vsemi začimbami.
Potem v kozarec zmešamo žličko moke, dodamo malo vode in zelje podmetemo. Kuhamo še 5 minut, nato odstavimo od ognja.

Zelje je mehko, slastnega okusa in ga postrežemo k piščancu skupaj z ostalimi prilogami.

Mlinci z ocvirki

Mlince zdrobimo in jih pripravimo po navodilih od proizvajalca.
V ponvi raztopimo maščobo z ocvirki in ko ocvirki zarumenijo, z njimi zabelimo mlince, ki smo jih zmehčali in odcedili.
Dodamo malo soli in dobro premešamo, serviramo še vroče, zato mlince pripravimo le nekaj minut pred koncem pečenja piščanca, da potem vse skupaj še toplo serviramo.

Chefov nasvet:

Sama sem k tej pojedini pripravila še restan krompir, ampak recepta zanj ne bom pisala, objavljen je tudi med mojimi ostalimi recepti, sicer pa ga vsak pripravi po svojem okusu. Jaz se držim tradicije, da ga pripravim na čebuli in ocvirkih in nazadnje mu prilijem še malo goveje juhe.

V glavnem, da ne bom predolga. Vse jedi serviramo zraven piščanca..
Ker je Martinovo in tudi sama praznujem, mora biti ob takšni priložnosti za nazdraviti tudi primerno vino, da bo tek boljši in, da bo praznik zaživel v pravem pomenu...

Naj "Sveti Martin, tudi iz vašega mošta naredi dober vin!"

Pa dober tek in nazdravje!





Za popolno kuharsko izkušnjo



Uporabljamo piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje
Dovoli piškotke
Več informacij o piškotkih in zavrnitev