NADEVANA SVINJSKA PEČENKA, PEČENA V VREČKI ZA PEKO
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: cvetka cmor
Vrsta jedi: mesna jed
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 2 kg svinjina
- 1 čebula (pražena)
- 4 stroke česna
- 0,5 dcl olja
- malo popra
- 30 dag suhega, na kocke narezanega belega kruha
- 3 dcl mleka
- 1 jedilna žlica VEGETE
- malo majarona
- 1 kos VREČKEZA PEKO
- ZA PEČENKO POTREBUJEMO ŠE:
- 2 % soli od teže mesa
- malo kumine (mlete ali nasekljane)
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 16064 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 857 |
Navodila za pripravo
MESO, v katero nam je mesar zarezal žepek začinimo od zunaj in znotraj, 1 dan prej in postavimo na hladno.
NADEV: Čebulo na drobno nasekljano in jo malo popražimo in damo k suhim narezanim žemljam. Jajca v mleku razžvrkljamo, dodamo vegeto in majaron. Počakamo, da se čebula ohladi in dodamo k masi. Vse skupaj s kuhalnico ali žlico večkarat na rahlo premešamo, da se kruh napoji.
Meso vzamemo iz hladilnika in ga nadevamo z maso. Tako pripravljano meso damo v vrečko za peko. Na dno vrečke dodamo 2 jedilni žlici vode in zapremo s trakom, ki je priložen pri vrečkah. Od zgoran, vrečko 3 krat prebodemo z zobotrebcem in damo v še hladno pečico na mrežo pečeice, ki naj bo na 2 vodilu od spodaj. (pod mrežo dam nizki pekač, v slučaju, da gre kaj narobe!) Pazimo, da se vrečka ne dotika pečice in pečemo pri 180-190 stopinjah približno 2 uri. Ko se vidi lepa rdeča barva.
Ko je pečenka pečena jo vzamemo iz pečice in damo na pekač ter malo pustimo, da vroč zrak izpuhti, nato s škarjami izrežemo luknjo od zgoraj. Prebodemo pečenko, če ni dovolj prepečena jo damo še malo v pečico. Nadev, ki nam je morda še ostal, lahko oblikujemo v kepo in ga spečemo v omaki iz vrečke ali pa zavijemo z prtiček in v slani vodi skuhamo.
K pečenki sem servirala dušeno kislo zelje.