Sarma po dolenjsko
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Marko Jerič
Vrsta jedi: mesna jed
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 1 čajna žlica moke
- 2 jedilna žlica olja
- 1 jajce
- 2 jedilna žlica kisle smetane
- Sestavine :
- glava kislega zelja
- 30 dag zmletega svinjskega mesa
- 30 dag zmletega govejega mesa
- 6 dag riža
- 3 stroke česna
- sol, poper
- Za omako :
- 4 jedilna žlica paradižnikove mezge
- 2 jedilna žlica sesekljane čebule
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 6434 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 838 |
Navodila za pripravo
Zeljno glavo razlistamo in operemo. Listom porežemo glavno žilo, da list lažje in lepše zvijemo. Zmleto meso zabelimo s prepraženo čebulo. Dodamo napol kuhan riž, na drobno narezan česen, jajce, solimo, popopramo in dobro zmešamo.
Na razstavljene liste porazdelimo mesni nadev ter zvijemo v klobasice. List z desne strani pokrijemo čez nadev, od sebe zavijamo okrog nadeva in z leve strani s prstom maslom, potresemo z narezanim kislim zeljem in naložimo klobasice. Po njih damo nekaj rezin suhega mesa, da bo sarma bolj okusna. Po klobasicah spet potresemo narezano zelje. Zalijemo v višino zelje z vročo vodo, posodo pokrijemo ter kuhamo 45 minut.
Medtem pripravimo omako: na olju prepražimo čebulo, namešamo moko, ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Kuhano omako zlijemo na zelje. Sarma naj vre še 15 minut. Postrežemo toplo. Po nasvetu babic je sarma najboljša, če je nekajkrat pogreta. Pa dober tek :-)