Srbski ajvar
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Maja Terzič
Vrsta jedi: priloga
Čas priprave: pooočasna kuharija
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 5 kg paprike vrste kurtovska kapija
- 1 kos olja, rastlinskega ali sončničnega
- 2 jedilna žlica soli
- 1 čajna žlica popra
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 7976 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 930 |
Predpriprava in peka paprik
Pripravimo si kozarčke za vlaganje in si jih steriliziramo.
Paprike dobro operemo pod hladno vodo in jih zložimo na pekač, pečemo na 200 stopinj najprej na eni strani (dokler ne vidimo, da začne njihova koža odstopati (se poti, postaja temnejša), potem pa še po drugi strani. Približno 10 minut traja, da so spečene, nakar jih zložimo eno na drugo v lonec in ga pokrijemo, da se ohladijo.
Priprava ajvarja
Ohlajene paprike olupimo in dobro očistimo semen. Pretlačimo jih skozi mesoreznico oz. strojček za mletje mesa. Dodamo liter olja in močno premešamo, dodamo sol in poper. Prevremo in še vroče prenesemo v sterilizirane kozarce.
Naložimo v pečico, ki jo predhodno segrejemo na 100 stopinj in pustimo približno 20 minut. Na vrhu mase se bo naredila zapečena skorjica.
Še vroče poberemo iz pečice in zapečatimo. Porabimo do prihodnje sezone.
Chefov nasvet:
Glede na to, da je večini uporabnikov ideja o olju v taki količini sporna, se jo lahko tudi zmanjša. Vendar je prav zaradi tega olja ajvar mazav in dober, ter seveda obstojen.
Po želji se lahko seveda doda tudi še kak strok česna. Ni pa za pretiravati, ker česen rad prevzame glavno vlogo okusa.
Iz petih kg paprik pride približno 5 kozarčkov, nič več. Ajvar ima izredno močno aromo, ker nima nikakršnih dodatkov, le mesnate paprike. Najboljša vrsta je kurtovska kapija.
Ta recept za ajvar izvira iz območja Leskovca in Paračina, južno od Beograda, in se klasično uporablja na njihovih "gozbah" in svatbah.