Buhteljni
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Jerneja Šajn
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 200 g marmelada
- 150 ml mleko
- 1 ščepec sol
- 3 jedilna žlica sladkor
- 500 g moka
- 100 ml sladka smetana
- 1 jajce
- 1 kos kvas (kocka)
- 150 g maslo (zmehčano)
- 1 kos limonina lupina
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 4947 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 839 |
Navodila za pripravo
V mlačno mleko damo kvas, žličko sladkorja in žličko moke in pustimo da vzhaja.
Presejemo moko, naredimo jamico, v katero damo jajce. Po enem robu moke posujemo sol, po drugem pa damo maslo. Na sredo zlijemo kvas in dobro premešamo. Dodamo sladko smetano in limonino lupino (če so limone škropljene, uporabimo limonin sladkor). Dobro pregnetemo, da je testo mehko in pustimo 30 minut na toplem, da vzhaja. Testo mora podvojiti svojo velikost. Vzhajano testo ponovno premesimo in razvaljamo 0,5cm debelo. Izrežemo kvadrate 10x10cm. Na sredino kvadrata damo pol žličke marmelade (višnjeva, marelična, slivova...), zavihamo robove kvadrata in jih stisnemo, da se sprimejo. Buhteljne zložimo v namaščen pekač z vrhom navzol, 2cm narazen. Ponovno pustimo da vzhajajo 30 minut na toplem. Nato jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in v segreti pečici pečemo najprej 15 minut na 200°C, nato znižamo temperaturo na 180°C in pečemo še 25 minut.
Ko so buhteljni pečeni, še vroče premažemo z maslom in pustimo, da se ohladijo. Posujemo jih s sladkorjem v prahu.