Krofi z malinovo marmelado
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Katja Turk
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- ščep soli
- 2 rumenjaka
- 1 vanilin
- malo limonine lupinice
- olje za cvrtje
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 25 dag moke
- 1.5 dcl mlačnega mleka
- 0.2 dcl olja
- 1 žlica kisle smetane
- mleti sladkor za posip in malinova marmelada za nadev
- pol - cel kvas
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 4688 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 870 |
Navodila za pripravo
V moko naredimo jamico in ob robu potresemo sol. Razdrobimo kvas in prilijemo mleko. Medtem penasto utepemo rumenjake, rjavi in vanilijev sladkor ter primešamo kislo smetano in rum. Dodamo k moki, prilijemo olje in dodamo nastrgano limonino lupinico.
Zamesimo gladko testo, ki se še prijema prstov (mora biti zelo rahlo). Pazimo, da je res dobro premešano, še najbolje je, da ga vmešamo s strojčkom.
Hlebček damo na pomokano površino in pustimo hajati eno uro, oziroma toliko časa, da vsaj še enkrat naraste.
Vzhajano testo razdelimo na več delov, jih oblikujemo v svaljke in razrežemo. Iz vsakega kosa oblikujemo kroglico, ki jo malce sploščimo. Kroglice naj ne bodo premajhne, saj se sicer krof le napije olja in zapeče, zato ni rahel in okusen.
Postavimo jih na pomokan prt ali desko in pustimo hajati še po pol ure na vsaki strani (vmes jih obrnemo). Vzhajati morajo za vsaj še enkrat toliko.
Olje segrejemo (mora ga biti za vsaj 3 prste) na manjši temperaturi. Ko se začnejo delati majhni mehurčki, če vanj pomočimo leseno kuhalnico (mehurčki, ki se počasi premikajo ob kuhalnici navzgor), je pripravljeno za peko. Ne sme biti prevroče, ker bodo preveč zapečeni in znotraj surovi!
Krofke polagamo v olje z zgornjo stranjo navzdol (tista stran, ki je vzhajana, mora biti pomočena v olje). Ogenj imamo na skoraj najmanj. Pečeno jih nekaj minut v pokriti posodi, da se zlato zapečejo, nato jih obrnemo in pečemo še na drugi strani, a tokrat brez pokrovke.
Ko se malce ohladijo, jih nadevamo z malinovo marmelado in posipamo s sladkorjem v prahu.
Najboljši so še takoj topli, ker so rahli, kasneje pa malo otrdijo.
Dober tek!