Moja kuhinja:

Orehova potica



Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko

Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi

Prijavi neprimerno vsebino

Delimano

Naloži pdf

Delimano

Dodaj Chefa med priljubljene

Delimano

Dodaj recept med priljubljene



Chef:

Vrsta jedi: sladica

Čas priprave: katerikoli

Zahtevnost: srednje lahek

Količina: 1

[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]



Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)

  • 15 dag maslo
  • 3 jedilna žlica med
  • 5 jedilna žlica mleko
  • 1 jedilna žlica vanilijev ekstrakt
  • 60 g kvas
  • 50 dag moka( polo stre - pol mehke)
  • 6 kos rumenjak
  • 1 dcl sladke smetane
  • 1 nadev
  • 1 kg zmletih orehov
  • 10 dag sladkorla
  • 10 dag rozin
  • 1 jedilna žlica čokolade za barvo
  • 6 stepeni beljaki - sneg
  • 3 dcl vrelo mleko
  • 2 dcl kisle smetane

Preračunaj količine :

Delimano

1/4

Delimano
Delimano

1/3

Delimano
Delimano

1/2

Delimano
Delimano

1

Delimano
Delimano

x2

Delimano
Delimano

x3

Delimano

Delimano

Preračunaj!

Delimano

Št. ogledov: 3595

Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 738

Navodila za pripravo

5 žlic mleka pogrejemo na ca 35 C, dodamo žlico sladkorja in vanj zdrobimo kvas. V posodo damo 6 rumenjakov, rum, stopljeno maslo(ne vrelo), sladko smetano, vanilijev sladkor, preostali sladkor, žličko soli, sladko smetano te sestavine premešamo in dodamo vzhajan kvas. V posodo dodamo moko in jo zgnetemo, da dobimo srednje mehko testo. Testo gnetemo toliko časa, da se ne prijema rok in ne posode. To testo je mastno in bolj krhko kot klasično vzhajano testo. Na bombažni prtič velikosti pol m2 namažemo margarino ali maslo, nanj damo testo, s prta naredimo zelo ohlapno culo in ga damo vzhajat v mlačno vodo.
Vzhaja 10-20 minut, zato moramo zelo pohiteti s pripravo namaza. Zmlete orehe poparimo z vrelim mlekom, to pa zato , da nas ne peče zgaga. Premešamo in dodamo vse sestavine. Na koncu narahlo primešamo stepene beljake. Če je zmes pregosta za mazanje ji dodamo sladko smetano ali mleka.
Z maslom ali margarino namažemo model za potico.
Na dobro posut prt z moko stresemo testo. Predhodno s posode odlijemo vodo, pazimo, da ne zmočimo prta.
Testo posujemo z moko in ga zvaljamo na debelino 4-5 mm, namažemo z nadevom, zavijemo, odrežemo konce, in jo damo v model. Potico prebodemo po celotni površini do polovice debeline z leseno paličico za ražnjiče ali zobotrebcem in jo potlačimo, to pa zato, da nam vrhnja plast ne odstopi, pomažemo z mlekom ali sladko smetano, da je gladka in jo damo vzhajat v pečico pri 50 C. Ko je dovolj vzhajana dvignemo temperaturo na 190 C. Pečemo jo 40-50 minut. Da ni izsušena lahko v pečico postavimo v porcelanasti skodelici vodo. Celotna priprava s pekotraja 2 uri, za potico zelo malo časa.
Dober tek.





PODOBNI RECEPTI


Za popolno kuharsko izkušnjo



Uporabljamo piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje
Dovoli piškotke
Več informacij o piškotkih in zavrnitev