Moja kuhinja:

Orehova potica


Orehova potica
Orehova potica
Orehova potica
Orehova potica

Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko

Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi

Prijavi neprimerno vsebino

Delimano

Naloži pdf

Delimano

Dodaj Chefa med priljubljene

Delimano

Dodaj recept med priljubljene



Chef:

Vrsta jedi: sladica

Čas priprave: več kot 1 ura

Zahtevnost: srednje lahek

Količina: 1

[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]



Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)

  • 7 dag maslo
  • 50 dag orehi
  • 2 kos jajca
  • 3 dag margarina
  • 2,5 dcl mleko
  • 1 jedilna žlica rum
  • 1 čajna žlica sol
  • 8 dag sladkor
  • 1 pest sladkor v prahu
  • 1 kos vanilijev sladkor
  • 2,5 dag kvas
  • 1/2 kg moka
  • 4 kos rumenjak
  • 1 čajna žlica limonina lupina
  • 1 čajna žlica naribana limonina lupina
  • 2,5 dcl sladka smetana
  • 15 dag rozine
  • 2 jedilna žlica piškotne drobtine
  • 3 dag drobtine za model
  • 1 kos jajce za mazanje

Preračunaj količine :

Delimano

1/4

Delimano
Delimano

1/3

Delimano
Delimano

1/2

Delimano
Delimano

1

Delimano
Delimano

x2

Delimano
Delimano

x3

Delimano

Delimano

Preračunaj!

Delimano

Št. ogledov: 2540

Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 662

Navodila za pripravo

Kvasec:

V malo skodelico stresemo 2 žlički moke, kvas, katerega zdrobimo, dodamo ščepec sladkorja in 0,5 dl mlačnega mleka, kvasec na toplem vzhajamo. Moko presejemo, pogrejemo. Maslo raztopimo.
Rumenjake s sladkorjem stepemo.

Priprava testa:

Med moko vmešamo sol, vzhajan kvasec, raztopljeno maslo, stepene rumenjake s sladkorjem, rum, limonino lupino in mleko. Razmešamo s kuhalnico ali v stroju. Testo stepamo, da postane testo po površini gladko, da se loči od posode in je v notranjosti elastično. Testo z moko oblikujemo, pokrijemo z čistim prtičem ter postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajano testo zvrnemo na dobro pomokano desko. Z moko in valerjem zvaljamo testo v pravokotno obliko cca 1 cm debeline. Nadev po testu enakomerno razmažemo, testo previdno zvijemo in položimo v dobro namazan pekač. Pekač oz. model z čopičem in margarino dobro namažemo in potresemo z drobtinami. Potico postavimo na toplo in naj počasi vzhaja. Potica vzhaja še enkrat, predno jo postavimo v pečico jo premažemo s stepenim jajcem. Potico pečemo cca 1 uro pri temperaturi cca 100-120C. Najlepše pa se potica speče v krušni peči, v lončenem modelu.

Priprava nadeva za orehovo potico:

40 dag orehov zmeljemo, prelijemo z vročo sladko smetano (ali mlekom) in dodamo piškotne drobtine, ohladimo do mlačnega, primešamo naribano limonino lupino, vanili sladkor, rum in jajca stepena s sladkorjem. Gosto pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu, po želji potresemo še v rumu namočene rozine, potresemo še s preostalimi mletimi orehi (10 dag). Potico zvijemo.





PODOBNI RECEPTI


Za popolno kuharsko izkušnjo



Uporabljamo piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje
Dovoli piškotke
Več informacij o piškotkih in zavrnitev