Orehova potica
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Mateja Novak
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 7 dag maslo
- 50 dag orehi
- 2 kos jajca
- 3 dag margarina
- 2,5 dcl mleko
- 1 jedilna žlica rum
- 1 čajna žlica sol
- 8 dag sladkor
- 1 pest sladkor v prahu
- 1 kos vanilijev sladkor
- 2,5 dag kvas
- 1/2 kg moka
- 4 kos rumenjak
- 1 čajna žlica limonina lupina
- 1 čajna žlica naribana limonina lupina
- 2,5 dcl sladka smetana
- 15 dag rozine
- 2 jedilna žlica piškotne drobtine
- 3 dag drobtine za model
- 1 kos jajce za mazanje
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 3207 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 888 |
Navodila za pripravo
Kvasec:
V malo skodelico stresemo 2 žlički moke, kvas, katerega zdrobimo, dodamo ščepec sladkorja in 0,5 dl mlačnega mleka, kvasec na toplem vzhajamo. Moko presejemo, pogrejemo. Maslo raztopimo.
Rumenjake s sladkorjem stepemo.
Priprava testa:
Med moko vmešamo sol, vzhajan kvasec, raztopljeno maslo, stepene rumenjake s sladkorjem, rum, limonino lupino in mleko. Razmešamo s kuhalnico ali v stroju. Testo stepamo, da postane testo po površini gladko, da se loči od posode in je v notranjosti elastično. Testo z moko oblikujemo, pokrijemo z čistim prtičem ter postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajano testo zvrnemo na dobro pomokano desko. Z moko in valerjem zvaljamo testo v pravokotno obliko cca 1 cm debeline. Nadev po testu enakomerno razmažemo, testo previdno zvijemo in položimo v dobro namazan pekač. Pekač oz. model z čopičem in margarino dobro namažemo in potresemo z drobtinami. Potico postavimo na toplo in naj počasi vzhaja. Potica vzhaja še enkrat, predno jo postavimo v pečico jo premažemo s stepenim jajcem. Potico pečemo cca 1 uro pri temperaturi cca 100-120C. Najlepše pa se potica speče v krušni peči, v lončenem modelu.
Priprava nadeva za orehovo potico:
40 dag orehov zmeljemo, prelijemo z vročo sladko smetano (ali mlekom) in dodamo piškotne drobtine, ohladimo do mlačnega, primešamo naribano limonino lupino, vanili sladkor, rum in jajca stepena s sladkorjem. Gosto pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu, po želji potresemo še v rumu namočene rozine, potresemo še s preostalimi mletimi orehi (10 dag). Potico zvijemo.