Orehova potica
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi neprimerno vsebino

Naloži pdf
Chef: Ana Kristanc
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 3 jedilna žlica sladkorja
- 800 g moke
- 1 dcl mleka
- 1 jedilna žlica soli
- 280 g masla
- 50-70 g čokolade v prahu
- 1,5 jedilna žlica medu
- 3-4 jedilna žlica ruma
- 1 kg zmletih orehov
- 2 rumenjaka ( beljaka preihranimo za nadev )
- 1 kocka kvasa
- 2-2,5 dcl smetane za stepanje
- sneg iz beljakov od dveh jajc
- 1 rumenjak za premaz
Preračunaj količine :
![]() |
1/4 |
![]() |
![]() |
1/3 |
![]() |
![]() |
1/2 |
![]() |
![]() |
1 |
![]() |
![]() |
x2 |
![]() |
![]() |
x3 |
![]() |
|
Št. ogledov: 2528 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 657 |
Navodila za pripravo
Začnemo s pripravo testa. Pomembno je da maslo in moko kakšen dan ali vsaj nekaj ur preden začnemo, prenesemo v prostor ki je vredu ogrevam, da sestavini nista hladni. Nato v manjšo posodo zlijemo dcl mleka, mu dodamo ščepec sladkorja, ter ga segrejemo da bo TOPEL ( ne sme biti vroč ). Ko je mleko toplo ga odstavimo in mu dodamo kvas. Posodico pokrijemo z kuhinjsko krpo in pustimo kakšne dobre 5 minut, da kvas vzide. Medtem v večjo posodo stresemo moko in na sredino luknjice zlijemo jajca ( ne pozabiti na beljake zadnjih 2 jajc ), jajcem dodamo z rokami pretlačeno maslo ( nikakor ga ne topimo na štedilniku). V manjšo posodico zlijemo čisto malo vroče vode in notri stopimo 1 polno žlico soli. Soljeno vodo dodamo k preostalim sestavinam in vse sestavine dobro premešamo, nato pa dodamo mleko z kvasom. ( kvas ne sme priti v stik z soljo, zato se prej sestavine z soljo premeša ) Celotne sestavine dobro premešamo. Če je testo preredko mu dodajamo moko dokler se ne prijema več prstov. Pomembno je da ne dodamo preveč moke ( zato jo dodajamo v manjših količinah ), da testo ne bo preveč trdo. Ko vam nastane lepo testo ga pokrijte in ga položite v hladilnik za 1-2 uri.
Medtem v manjši posodo stresemo zmlete orehe, in jim dodamo, smetano,sladkor, med, rum in sestavine premešamo. Masa mora biti lepo sprijeta. Nato počasi vmešamo sneg.
Mizo pokrijemo z rjuho, zato da bomo lažje zvili testo. Rjuho dobro prekrijemo z moko, da se testo ne bo prijelo. Nato začnemo valjati testo ( valjajte ga nežno in počasi ) Testo zvaljamo na približno 2-3 mm, in čimbolj v obliki pravokotnika ( testo mora biti bolj dolgo kot široko ). Testo nato premažemo z orehovo zmesjo ( pomembno je da ga premažemo čimhitreje, da se testo preveč ne navlaži ), ter nato vso zmes prekrijemo z zmletimi orehi in sladkorjem, ter rozinami ( po želji ) naštetimi pod dodatne sestavine.
Testo nato začnemo zvijati čimbolj na tesno na začetku , potem pa z rjuho nadaljujemo. Z rjuho lepo zvijemo potico, toda ne pritiskati na testo ko zvijate potico( čimbolj nežno zvijte). Potico nato prepolovite in nadevate dva dobro obložena podolgovata pekača z peki papirjem. Zvito potico nato malce preluknjajte z zobotrebcem, ki ga zapičite do dna. Poticato premažite z rumenjakom in postavite v segreto pečico na 100 stopinj za slabe pol urce. Ko ta čas mine pečico prestavite na 200 stopinj za dobrih 15 minut ( da se naredi skorjica ) nato pa potico prekrijte z alu folijo ( drugače se bo na vrhu preveč zapekla ) in jo prestavite na 170 stopinj še za slabo urico. Pomembno je da pečico čimmanj odpirate, razen ko dajete nanjo folijo.
Ko je potica pečena jo s pekači vred pustite kakšno uro,dve, da se ohladi.
Nasvet : Če orehov še niste zmleli, vam priporočam da jih pred tem stresete v zavreto mleko, jih v njem malce premešate nato odlijete mleko, jih z vodo prelijete ( da mleko odplaknete ) in položite na kuhinjsko krpo, ter naprej na 60 stopinj ogreto pečico ( z ventilacijo ) in ogrevate dokler se popolnoma ne posušijo. Tako pripravljeni orehi, naj bi preprečevali zgago, ki se zna pojaviti zaradi njih. Posušene orehe nato zmeljite v električnem mešalniku v prah.