PEHTRANOVA POTICA
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Tina Jakopin
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: lahek
Količina: 12
[ Št. glasov: 1 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
TESTO
- 500 g moke
- 3 rumenjaki
- 80 g masla
- 80 g sladkorja
- 0,5 svežega kvasa
- 1 ščepec soli
- 3 ml ruma
- malo naribane limonine lupinice
- 2,5 dcl mleka
BISKVIT (za v nadev)
- 2 jajci
- 2 jedilna žlica sladkorja
- 3 jedilna žlica moke
- 0,5 dcl vode
- 1 ščepec pecilnega praška
NADEV
- 1 koščki zgoraj omenjenega biskvita
- 500 g skute
- 60 g sladkorja
- 2 jajci
- 3 beljaki stepeni v sneg
- 60 g masla
- 3 g suhega pehtrana
- 50 g rozin
- 1 vanilijev sladkor
- 1 skodelica kisle smetane
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 6191 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 819 |
Priprava biskvita:
Penasto vmešamo 2 rumenjaka s sladkorjem (vsaj 10 minut). Dodamo vodo, kasneje moko s pecilnim praškom in nazadnje sneg 2 beljakov.
Pečemo 15 minut na 160°C.
Ohlajen biskvit zdrobimo na koščke in ga shranimo do priprave nadeva.
Priprava testa:
Rumenjake, sladkor in stopljeno maslo penasto vmešamo. Dodamo še ostale sestavine, na koncu kvas zdrobljen v mlačno mleko. Mešamo dokler ne dobimo mehkega testa. Pustimo ga počivati in vzhajati 1 uro.
Priprava nadeva:
V večji skledi zmešamo skuto, sladkor, stopljeno maslo, kislo smetano, vanilijev sladkor, 2 celi jajci, biskvitne koščke in na koncu še sneg 3 beljakov.
Končni del:
Pripravimo čisto, gladko delovno površino, katero pomokamo in nato na njej razvaljamo testo na debelino 0,5 cm. Na testo razmažemo nadev. Potresemo rozine (lahko suhe ali pa namočene v rum in mleko) in na koncu še pehtran. Namazano testo zavijemo in damo v okrogli pekač. Pustimo na toplem 20 minut, da vzhaja. Potem potico večkrat prepičimo z zobotrebcem, da gre ven zrak in tako skorja ne odstopi.
Pečico segrejemo na 200°C in vstavimo potico. Čez 10 minut zmanjšamo na 180°C in pečemo 45 do 50 minut. (Tako se poigravamo s stopinjami zato, da najprej večja temperatura naredi skorjo in ne uhaja vlaga, zato bo potica veliko bolj sočna).
Pa dober tek! :D