POMARANČNI ŠARKELJ (Gugelhupf)
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: cvetka cmor
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: do 45 minut
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 1 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 325 g sladkorja
- 425 g ostre moke
- 1 ščepec soli
- 3 čajna žlica pecilnega praška
- 4 jajca (ločimo rumenjake od beljakov)
- 225 g masla - zmehčanega
- * ali 150 ml vode in 150 ml sirupa
- * 225 g sladkorja (če uporabiš sirup)
- 300 ml pomarančnega soka - sveže iztisnjenega
- 1 čajna žlica pomarančne lupine - naribane
- * nekaj kapljic aroma oranže - po želji
- * pest ali dve suhega tropskega sadja - po želji
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 5278 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 878 |
Navodila za pripravo
Iz beljakov naredimo trd sneg. Maslo in sladkor penasto umešamo, počasi dodajamo rumenjak za rumenjakom. Od tu naprej mešamo ročno. Moko presejemo s pecilnim praškom in jo počasi vmešamo v maso dodamo ščepec soli in počasi vmešavamo
*lupino od EKO pomaranče, pomarančni sok ali sirup (pomešan z nekaj kapljic arome za pečenje, okus "oranže") in po želji *nasekljano tropsko sadje.
Na koncu še vmešamo sneg. Zmes mora biti gladka. V namaščen in pomokan model vlijemo zmes. Kolač (Gugelhupf) pečemo v pečici segreti na 170 do 180 °C približno 50 - 55 minut.
Meni je ta kolač zelo dober, ker je sočen in aromatičen.
Opomba *Nisem dodala lupine od pomaranče!
*** Sama sem uporabila ACE sirup!
*** dodala sem nekaj kapljic arome za pečenje, okus oranža, v originalnem receptu je dodana 1 čajna žlička vodice iz oranžnih cvetov (Orangenblütnewasser).
*** po svoje sem dodala suho tropsko sadje, v originalnem receptu ni dodano.