Štrudl
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Jerneja Šajn
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 200 g drobtine
- 300 g maslo
- 100 g orehi
- 1 jedilna žlica cimet
- 1 jedilna žlica limonin sok
- 3 dcl mleko
- 4 jedilna žlica olje
- 2 jedilna žlica rum
- 4 jedilna žlica sladkor
- 1 vanilijev sladkor
- 350 g moka
- 2 kos jajce
- 1,5 kg očiščena jabolka
- 1 limonin sladkor
- 100 g rozine
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 3069 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 892 |
Navodila za pripravo
Listnato testo:
Zmešamo moko, limonin sok, jajce, olje in 150g masla in zamesimo gladko testo. V skledo damo vročo vodo, ki jo odlijemo, ko se skleda segreje. Z vročo skledo pokrijemo kepo testa in pustimo, da stoji 30min. Po 30 minutah testo še enkrat premesimo in ga razdelimo v dva hlebčka. Vsakega namažemo z oljem, da se ne izsuši. Hlebček nato malo razvaljamo v pravokotnik in ga nato s sredine vlečemo navzven, da se raztegne in nastane tanek pravokotnik. Enako ponovimo z drugim hlebčkom testa.
Nadev:
Jabolka naribamo. Rozinam dodamo rum in malo vode in pustimo, da se nekaj časa namakajo. Sesekljamo orehe. Raztalimo 150 g masla in mu dodamo drobtine, da nastane gosta masa. V jabolka nato dodamo sladkor, cimet, vaniljev in limonin sladkor, odcejene rozine in orehe.
Priprava:
Testo položimo na kuhinjsko krpo. En pravokotnik testa namažemo z razžvrkljanim jajcem in polovico maslene zmesi. Do polovice testa razporedimo polovico jabolčnega nadeva in nato s kuhinjsko krpo štrudl zvijemo. Po vrhu ga premažemo z razžvrkljanim jajcem. Enako ponovimo z drugo polovico testa.
Pečemo 50 - 55min na 200°C v ogreti pečici. Med pečenjem vsakih 10 min polijemo z mlekom ali sladko smetano.