Velikonočna fit potica
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Tatjana Kuhar
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 1 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 1 kos vanilijev sladkor
- 400 g polnozrnate pirine moke
- 200 g mehke pšenične moke
- 70 g rjavega sladkorja
- 1 kos suhi kvas dr. Oetker
- 1 čajna žlica soli
- 5 dcl mleka
- 70 g kokosove masti (olja)
- 4 kos rumenjaki
- 500 g rožičeve moke
- 300 g suhih fig
- 1 jedilna žlica začimb za jabolčni zavitek
- 4 kos beljaki
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 4561 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 880 |
Navodila za pripravo
Najprej pripravimo nadev. Suhe fige namočimo v vroči vodi. Medtem v loncu zavremo 5 dl mleka in dodamo rožičevo moko. Premešamo. Če je presuho, dolijemo (po občutku) še malo mleka ali vode. Rožičeva masa mora biti mazava, vendar ne preredka ali pregosta. Fige narežemo na majhne koščke in jih vmešamo k rožičem. Pustimo, da se ohladi.
Ko je masa ohlajena, začnemo s pripravo testa. V skledi zmešamo pirino in pšenično moko, dodamo sladkor, vanilijev sladkor, sol in kvas. Kokosovo maščobo stopimo in dodamo 2,5 dcl hladnega mleka in rumenjake ter vse skupaj dodamo suhim sestavinam. Zamesimo testo, ki ga razdelimo na dva dela.
Beljake stepemo v trd sneg in jih postopoma vmešamo v ohlajen nadev.
Testo na tanko razvaljamo in namažemo z nadevom. Zvijemo v potico in damo v pekač. Pokrijemo s krpo in na hladnem (v hladilniku ali shrambi) vzhajamo čez noč ali vsaj 6 ur.
Ko potica vzhaja na dvojno velikost, jo damo v hladno pečico, ki jo vklopimo na 180 stopinj C. Pečemo 1 uro oziroma dokler ni pečeno.