Zdrobovi štruklji
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi neprimerno vsebino

Naloži pdf
Chef: Liudmila Sikoshek
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: do 45 minut
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 1 kos jajce
- 1,75 dcl VODE
- 6 dcl mleka
- 2 jedilna žlica olja
- 30 g gladke moke
- 5 dag pšeničnega zdroba
- 5 dag surovega masla
- 2 jedilna žlica naribanega parmezana
- 1 sol,
- 1 moka za delovno površino
- 1 aljuminijska folja in olje za premaz
- 1 maslo in drobtine za postrežbo
Preračunaj količine :
![]() |
1/4 |
![]() |
![]() |
1/3 |
![]() |
![]() |
1/2 |
![]() |
![]() |
1 |
![]() |
![]() |
x2 |
![]() |
![]() |
x3 |
![]() |
|
Št. ogledov: 5979 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 627 |
Navodila za pripravo
Te slastne štruklje lahko naredite sladke, z dodanim sladkorjem ter prelijete z medom, ali pa slane ter dodate parmezan v navedeni količini, po želji pa še drobnjak, petršilj in krebuljico. Slani štruklji so tudi izvrstna priloga ali kot prikuha v juhi.
TESTO:
1. Na delovno površino presejam moko in v sredini naredim jamico. Vanjo vlijem olje, del pripravljene mlačne vode, jajce in sol. Sestavine dobro premešam, nato pa z naoljenimi netem v gladko testo.
Po potrebi med gnetenjem dodate vodo.
Gnetem, da testo postane gladko in voljno. Oblikujem ga v kepo, položim na naoljen krožnik, površino testa tudi premažem z oljem, pokrijem s foljo in dam počivat na sobni temperaturi za 30 minut.
2. Spočito testo razvaljam na delovni površini, ga z rokami razvlečem in prerežem, dobim dva pravokotnika. Debele robove odrežem.
NADEV:
1. V posodi zavrem mleko in maslo,
( za sladke štruklje mleko sladkam, za slane dodam malo soli) in vanj med mešanjem stresem pšenični zdrob. Ko ponovno zavre ga še nekaj časa kuham, kuhan zdrob malo ohladim.
2. Beljak ločim od rumenjaka. Beljak stepem v trd sneg. V delno ohlajen zdrob vmešam rumenjak, nato še stepen beljak.
( za slane štruklje vmešam še parmezan v navedeni količini, po okusu solim, dodam tudi zelišča).
Razvlečeno testo namažem z zdrobovim nadevom in zavijem v štrukelj.
3. Dva kosa aljuminijaste folje premažem z oljem. Štruklja tesno zavijem v foljo. Kuham ju 25 munut v vreli vodi na zmernem ognju.
Kuhane štruklje poberem iz vode, počakam 5 minut, preden jih odvijem.
4. Razrežem, pokapam z medom.
Po želji tudi z drobtinami.
Dober tek!