Moja kuhinja:

Kisanje zelja



Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko

Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi

Prijavi neprimerno vsebino

Delimano

Naloži pdf

Delimano

Dodaj Chefa med priljubljene

Delimano

Dodaj recept med priljubljene



Chef:

Vrsta jedi: zelenjavna jed

Čas priprave: pooočasna kuharija

Zahtevnost: čisto lahek

Količina: 1

[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]



Sestavine

  • - zeljnate glave
  • - sol

Preračunaj količine :

Delimano

1/4

Delimano
Delimano

1/3

Delimano
Delimano

1/2

Delimano
Delimano

1

Delimano
Delimano

x2

Delimano
Delimano

x3

Delimano

Delimano

Preračunaj!

Delimano

Št. ogledov: 5999

Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 593

Navodila za pripravo

Zeljnate glave očistimo, odstranimo stržen (trdi del), omijemo v vodi, ter naribamo. Če imamo velik ribežen uporabimo le tega, lahko pa narežemo tudi z nožem ali katerim drugačnim ribežnom. Naibamo plast zelja, solimo, potlačimo, ponovno naribamo plast zelja, solimo in potlačimo. To delamo do vrha posode (ne čisto do vrha) ali dokler ne zmanjka zelnatih glav. Soli mora biti dva odstotka teže zelja (v posodo da slikah je šla 1kg soli). Posoda mora biti v temnem in hladnem prostoru. Na vrh zelja damo lesene deščice (smreka), ter nanje položimo težak kamenj (lahko tudi plastično vrečo, ter nanjo položimo posodo z vodo). Počakamo par ur. Če v tem času ne pride na vrh voda, zalijemo z vodo, da zrak nima dostopa do zelja. Zelje hodimo gledati vsakih nekaj dni in po potrebi vodo, ki se je nabrala na vrhu odstranimo. Po 4-6 tednih, odvisno od temperature je zelje skisano. Takrat vodo poderemo, ter očistimo vrhnje zelje. Vodo zavržemo. Sedaj lahko ponovno damo deščice in kamen, ali pa vrečo napolnjeno z vodo, da preprečimo dostop zraka do zelja. Če je zelej mehko pomeni, da smo premalo solili, če je trdo smo ga presolili.

Navodila za pripravo

Zeljnate glave očistimo, odstranimo stržen (trdi del), omijemo v vodi, ter naribamo. Če imamo velik ribežen uporabimo le tega, lahko pa narežemo tudi z nožem ali katerim drugačnim ribežnom. Naibamo plast zelja, potlačimo, solimo, ponovno naribamo plast zelja, potlačimo in solimo. To delamo do vrha posode (ne čisto do vrha) ali dokler ne zmanjka zelnatih glav.

kislo zelje , zelje




Za popolno kuharsko izkušnjo



Uporabljamo piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje
Dovoli piškotke
Več informacij o piškotkih in zavrnitev