Zgornjesavinjske tople murke in zabelen fžu
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Marko Popovič
Vrsta jedi: zelenjavna jed
Čas priprave: do 45 minut
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 1 strok česna
- 1 ščepec belega popra
- 1 pest morske soli
- 2 jedilna žlica surovega masla
- 4 večji krompirji
- 2 srednjeveliki kumari
- 0,5 kg stročjega fižola
- 1 rjava srednjevelika čebula
- 1 jedilna žlica olja
- 1 jedilna žlica krušnih drobtin
- 1 ščepec sušenega kopra
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 6394 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 886 |
Navodila za pripravo
Kumare in krompir olupimo, kumare grobo naribamo, krompir zrežemo na večje kose. Čebulo in česen nalistamo. Stročjemu fižolu odrežemo peclje in konice ter ga speremo.
Pristavimo lonec hladne vode in vanj stresemo krompir - moja mama pravi, da kar raste pod zemljo gre v hladno, kar pa nad njo pa v vrelo vodo. :) Ko voda zavre, posolimo in kuhamo kakšnih 20 minut (odvisno od vrste krompirja).
Medtem v kozici razpustimo žlico masla in dodamo žlico olja. Ko je maščoba razgreta, na njej steklasto prepražimo čebulo in česen. Dodamo naribane kumare in med praženjem mešamo, da se razpustijo. Posolimo in popopramo ter z zajemalko po malem zalivamo z vodo, v kateri se kuha krompir. Dodamo sušen koper, zmanjšamo plamen in napol pokrito dušimo kakšnih 10 minut, občasno premešamo. Tako pripravljene kumare morajo biti gosto tekoče.
Ko je krompir kuhan ugasnemo plamen in ga odcedimo. V loncu s tlačilko krompir pretlačimo in v pire vlijemo dušene kumare. Dobro premešamo in po potrebi dosolimo. Pustimo, da malce počiva.
V drugem loncu (ali v parilniku) v slani vodi do mehkega skuhamo stročji fižol. Ko je kuhan ga dobro odcedimo. V ponvi razpustimo preostalo žlico masla in na njem prepražimo krušne drobtine. Ko so zlatorumene barve in se maslo začne peniti dodamo kuhan stročji fižol in rahlo premešamo - pazimo, da stroki ostanejo čimbolj celi. Pražimo še kakšno minuto in ugasnemo plamen ter po potrebi dosolimo.
Tako zabeljen stročji fižol naložimo na eno stran krožnika, na drugo stran pa z zajemalko dolijemo krompir s kumarami - t.i. tople murke.
Postrežemo.