Moja kuhinja:

Baba Ghanoush - hladna priloga iz jajčevcev


Baba Ghanoush - hladna priloga iz jajčevcev
Baba Ghanoush - hladna priloga iz jajčevcev
Baba Ghanoush - hladna priloga iz jajčevcev
Baba Ghanoush - hladna priloga iz jajčevcev

Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko

Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi

Prijavi neprimerno vsebino

Delimano

Naloži pdf

Delimano

Dodaj Chefa med priljubljene

Delimano

Dodaj recept med priljubljene



Chef:

Vrsta jedi: priloga

Čas priprave: do 45 minut

Zahtevnost: srednje lahek

Količina: 1

[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]



Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)

  • 1 strok česna
  • 3 jedilna žlica olivnega olja
  • 3 ščepec morske soli
  • 1 čajna žlica hladne vode
  • 2 jedilna žlica limoninega soka
  • 1 ščepec mletega belega popra
  • 1 velik jajčevec
  • 2 jedilna žlica sezamovih semen
  • 1 čajna žlica sezamovega olja
  • 1 jedilna žlica sesekljanega svežega peteršilja
  • 1 ščepec mlete črne kumine (kumin)

Preračunaj količine :

Delimano

1/4

Delimano
Delimano

1/3

Delimano
Delimano

1/2

Delimano
Delimano

1

Delimano
Delimano

x2

Delimano
Delimano

x3

Delimano

Delimano

Preračunaj!

Delimano

Št. ogledov: 2218

Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 625

Navodila za pripravo

Cel jajčevec operemo, osušimo in lupino več mestih prebodemo z nožem ali vilicami.
Pečico nastavimo na 180° C.
Na žaru ali na žar plošči jajčevec kakšnih 10 minut z vseh strani opečemo. Večkrat obrnemo. Naj vas ne skrbi, če se lupina malce zažge - to samo doda rahlo prekajen končni okus. Ko celotna lupina spremeni barvo jajčevec preložimo na pekač in ga v pečici pečemo še nadaljnih 15 do 20 minut, da se zmehča. Vzamemo iz pečice in ga kakšnih 20 minut pustimo počivati, da malce počiva. Ko je že nekoliko ohlajen, mu odstranimo pecelj in ga razpolovimo. Z žlico izdolbemo meso ter ga zrežemo na manjše kose.

Tahini:
V suhi ponvi na hitro prepražimo sezamova semena - pazimo, da jih ne prežgemo, ker potem postanjejo zelo grenka. Pražen sezam preložimo v terilnik, dodamo ščepec do dva soli ter semena stremo (sol bo pomagala pri trenju). Dodamo še žličko sezamovega olja (lahko uporabimo tudi olivno) ter žličko vode in vse skupaj spremenimo v gosto tekočo pasto - tahini.

V procesorju na ne preveč drobno zmeljemo meso jajčevca. Dodamo strt (ali pasiran) strok česna, dve žlici tahinija, limonin sok, sesekljan peteršilj, dva ščepca soli, ščepec mletega belega popra in ščepec mlete črne kumine (kumin) in na kratko vklopimo procesor, da se sestavine premešajo. Procesor prestavimo na najnižjo hitrost in v zmes počasi dolivamo še olivno olje, da dobimo kremasto strukturo. Če je zmes preredka, dodamo še malo olja, če je pregosta pa malo hladne vode. Po potrebi dosolimo. Pikantnost baba ghanusha določamo predvsem s količino česna.

Preložimo v drugo posodo, prekrijemo s folijo in damo počivat v hladilnik za najmanj 1 uro. Lahko ga jemo tudi kot samostojno jed, z lepinjo, krekerji ali na trakove narezano surovo zelenjavo. Baba ghanoush pa je najboljši naslednji dan.

Dober tek!





Za popolno kuharsko izkušnjo



Uporabljamo piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje
Dovoli piškotke
Več informacij o piškotkih in zavrnitev