Orehova potica
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Marko Jerič
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 200 g sladkorja
- 600 g moke
- 3 dcl mleka
- 120 g masla
- 400 g mletih orehov
- 1 jajce
- 2 jedilna žlica ruma
- 2 rumenjaka
- testo:
- 1 čajna žlica soli
- kvasec:
- 20 g kvasa
- malo mleka
- nadev:
- 1/2 čajna žlica drobno zmlete kave
- 2 jedilna žlica drobtin
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 3785 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 885 |
Navodila za pripravo
Presejano moko damo v skledo, naredimo jamico in vanjo vlijemo v sladkem toplem mleku stopljen kvas. Pomešamo malo z moko in pustimo da vzhaja 2 minuti. V moko ob strani damo sol, rumenjake, sladkor in rum, nato počasi prilivamo mleko in zamesimo testo. Gnetemo toliko časa, da postane gladko. Pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja.
Medtem pripravimo nadev. Orehe zmešamo z drobtinami, sladkorjem in kavo, prilijemo tekoče maslo in toliko vročega mleka, da ostane nadev gost. Pokrijemo in pustimo na toplem. Preden potico namažemo dodamo jajce in rum.
Vzhajano testo damo na pomokan prt in ga tanko zvaljamo in namažemo z nadevom. Zvijemo tesno, položimo na z maslom namazan model, jo popikamo s tanko iglo, pokrijemo in jo pustimo vzhajati 1 uro.
Vzhajano namažemo z jajcem in jo damo v pečico na 230°C. Ko porumeni, temperaturo znižamo na 200°C. Pečemo eno uro. Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, potem jo zvrnemo na desko. Vrhnjo plast namažemo z maslom, pokrijemo s papirjem in s prtom, da se počasi ohlaja. Ohlajeno posipamo s sladkorjem v prahu.
Pa dober tek :-)