Pletenka
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Katja Turk
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: več kot 1 ura
Zahtevnost: lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
sestavine
- 60 dag bele moke
- 2 dag kvasa
- 6 dag sladkorja
- 8 dag masla
- 1 dcl toplega mleka, sladkanega
- 3 rumenjaki
- 1 stepeno jajce in maslo za mazanje
- 1 čajna žlica soli
- pol limone - nastrgana lupinica
- malo ruma
- 2.5 dcl toplega mleka
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 5561 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 904 |
Navodila za pripravo
Moko presejemo (odstavimo eno skodelico moke), v sredino naredimo jamico in vanjo vlijemo kvas, raztopljen s sladkanem toplem mleku. Tačas raztepemo rumenjake, sladkor in sol, dodamo mleko, stopljeno maslo rum in limonino lupinico. Primešamo moko, ki smo jo na začetku odstavili (s tem bomo preprečili direkten stik soli in kvasa), nato pa vse skupaj zgnetemo v testo.
Testo naj bo bolj gosto, da bo kompaktno stalo. Pustimo ga vzhajati eno uro, nato oblikujemo svaljke in spletemo kito. Z ostanki lahko dodatno okrasimo. Položimo na pekač s peki papirjem in premažemo z jajcem (če je pletenka sestavljena iz več delov, jih skupaj 'lepimo' z raztepenim jajcem). Na pekaču pustimo vzhajati še pol ure, nato položimo v pečico na 220 stopinj za 10 minut. Če preveč porjavi, jo pokrijemo s peki papirjem. Po tem času zmanjšamo temperaturo pečice na 180 stopinj in pečemo še cca. pol ure (odvisno kako visoka je).
Pečeno rahlo namažemo z maslom. Če želimo mehkejšo skorjo, pletenko še vročo obrnemo, da se skorja zmehča.