Pustni krofi
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.

Prijavi neprimerno vsebino

Naloži pdf
Chef: Katja Turk
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: pooočasna kuharija
Zahtevnost: srednje lahek
Količina: 1
[ Št. glasov: 1 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Naslov skupine sestavin (npr. testo, krema, ...)
- 0.5 dcl rum
- 6 dag sladkorja
- 5 dcl mlačnega mleka
- 0.5 dcl olja
- 2 ščepca soli
- 7 rumenjakov
- 2 kvasa
- malo sladkorja v prahu za posip
- olje za cvrtje
- 1 kg moke (+ za mesenje)
- 2 vanilina
- malo nastrgane limonine lupinice
- skoraj liter marelične marmelade
Preračunaj količine :
![]() |
1/4 |
![]() |
![]() |
1/3 |
![]() |
![]() |
1/2 |
![]() |
![]() |
1 |
![]() |
![]() |
x2 |
![]() |
![]() |
x3 |
![]() |
|
Št. ogledov: 20038 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 1473 |
Navodila za pripravo
Kvas razdrobimo, dodamo pol sladkorja in 1 dl mlačnega mleka. Pustimo, da naraste.
Rumenjake penasto vtepemo s preostalim sladkorjem in vanilinom. Dodamo olje in ponovno premešamo. Nato vmešamo preostalo mleko, limonino lupinico in rum.
V 3/4 moke (najboljše je, če moka ni hladna in dobro je uporabiti pol gladke in pol ostre) vmešamo malce soli (ob robu), naredimo jamico in vlijemo kvasni nastavek. Malo premešamo in prilijemo zmes z rumenjaki. Dobro premešamo (lahko tudi zmiksamo) in dodamo še preostalo moko.
Dobljeno testo zvrnemo na pomokano delovno površino in zamesimo (dodajamo moko), da se ne prijema več prstov, a je še dovolj mehko.
Damo v malce pomokano skledo in pokrijemo. Pustimo hajati eno uro, oziroma toliko časa, da vsaj še enkrat naraste.
Pripravimo prt, ga malce pomokamo in iz testa oblikujemo svaljke. Razdelimo jih na enake dele in z rokami oblikujemo kroglice in jih malce sploščimo. Iz takšne mase jih moramo dobiti 20-25. Polagamo jih na prt. Lahko testo tudi razvaljamo in izrezujemo krogce.
Pustimo hajati pol ure, nato jih obrnemo. V posodi segrejemo olje (za 3 prste), a ne na najvišji temperaturi. Ne sme vreti ali biti prevroče, pravšnje je, ko vanj vržemo košček testa in zacvrči.
Vanj polagamo krofe z zgornjo stranjo navzdol in posodo pokrijemo. Pečemo na najmanjši temperaturi nekaj minutk, večkrat preverimo, saj so zelo hitro pečeni. Nato jih obrnemo in pečemo odkrite še nekaj minutk (1-2).
Pečene polagamo na pladenj, obložen s papirnato brisačko, da se odcedijo.
Malo ohlajene nadevamo z marelično marmelado s pomočjo brizgalke. Posujemo jih s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Najboljši so sveži, ko so topli in mehki. Če vemo, da jih ne bomo porabili, jih še isti dan zamrznemo, saj potem niso več mehki.
Dober tek!
Vili Benetek
Čestitke g. Katji za čudovite krofe
Beti Jaklič
delam po podobnem receptu. Namesto olja uporabljam stopljeno maslo, za bolj rahlo testo dodam žlico kisle smetane, 4 dcl mleka in 6 rumenjakov... ;-)
Cvetka Adamic
Ja imam prav tak recept in res so fenomenalni, letos sem jih naredila že kar enih 150. Namesto ruma dam sok ene pomaranče. Meni je bolj okusno.
Dragica Vengust
odlični krofi
Slavko-Gertruda Bikic
Stvarno lijepo izgledaju ,kakve su za jesti .sigurno su fine ,probat ćemo da napravimo po ovom receptu.
Radojka Roso
daj prevedi na hrvatski