Pustni krofi
Si tudi ti skuhal/spekel takšno jed? Naloži sliko
Celo galerijo poglej tukaj.
Prijavi neprimerno vsebino
Naloži pdf
Chef: Katja Turk
Vrsta jedi: sladica
Čas priprave: pooočasna kuharija
Zahtevnost: lahek
Količina: 25
[ Št. glasov: 0 / Prijavi se, da lahko glasuješ. ]
Testo za krofe
- 1 kg moke (+ za mesenje) - najbolje pol mehke, pol ostre
- 5 dcl mlačnega mleka
- pol dcl ruma
- 10 dag stopljenega masla
- 9 dag sladkorja
- ščep soli
- limonina lupinica
- zvrhana žlica kisle smetane
- 8 rumenjakov
- 1 celo jajce
- 2 vanilina
- 2 kvasa (8 dag)
Ostalo
- 1-2 litra olja
- sladkor v prahu za posip
- marelična marmelada za nadev
Preračunaj količine :
1/4 |
1/3 |
1/2 |
1 |
x2 |
x3 |
|
Št. ogledov: 4720 |
Št. dolpotegnjenih pdf-ov: 837 |
Navodila za pripravo
Kvas razdrobimo, mu dodamo 1 dcl mleka in 3 dag sladkorja. Pustimo, da vzhaja. Tačas rumenjake, jajce, preostali sladkor in vanilin penasto utepemo. Dodamo stopljeno maslo, kislo smetano, rum, limonino lupinico in preostalo mleko. Dobro premešamo. V moko (najbolje pol gladke, pol ostre - naj ne bo hladna, ampak sobne temperature) vmešamo sol, na sredino naredimo jamico in vlijemo kvas. Malce premešamo, dodamo rumenjakovo zmes in zamesimo mehko testo. Po potrebi dodajamo moke.
Testo naj haja 1 uro, pokrito s servetom, nato oblikujemo kroglice, jih polagamo na pomokan prt in pokrijemo z drugim prtom. Pustimo hajati pol ure, nato jih posamično previdno obrnemo in ponovno hajamo pol ure.
V posodi segrejemo olje (za 3 prste), a ne na najvišji temperaturi. Ne sme vreti ali biti prevroče, pravšnje je, ko vanj vržemo košček testa in zacvrči. Če pečemo v fritezi, je idealna temperatura 165 stopinj.
V olje polagamo krofe z zgornjo stranjo navzdol in posodo pokrijemo. Pečemo na najmanjši temperaturi nekaj minutk, večkrat preverimo, saj so zelo hitro pečeni. Nato jih obrnemo in pečemo odkrite še nekaj minutk (2-3).
Pečene polagamo na pladenj, obložen s papirnato brisačko, da se odcedijo.
Malo ohlajene nadevamo z marelično marmelado s pomočjo brizgalke. Posujemo jih s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Chefov nasvet:
Najboljši so sveži, ko so topli in mehki. Če vemo, da jih ne bomo porabili, jih še isti dan zamrznemo, saj potem niso več mehki.